Verzorging

Aanplanting en grondbewerking

Voor u gaat planten is het goed om een degelijke grondbewerking uit te voeren, om een goede bodemstructuur te krijgen. Het bewerken van de grond dient te gebeuren bij droge weersomstandigheden. Door het betreden van te natte grond kan structuurbederf optreden en komt er te weinig zuurstof bij de wortels. Door het diep spitten van uw perceel worden storende grondlagen doorbroken en kunnen de wortels voldoende groeien. Na het spitten kan u het best het humusgehalte van de grond verhogen door toevoeging van groencompost of potgrond. Gemiddeld heeft u hiervan 2 à 3 m³ nodig per are(100m²), afhankelijk van de aard van de grond. Bij te zure grond (lage PH) kan u het best zeewierkalk toevoegen, ca 10 à 15 kg/are. Door de kalkbemesting wordt de bodemstructuur verbeterd en zal de Buxus beter groeien (Buxus is kalkminnend).

Het tijdstip van aanplanten hangt af van het type plant. Planten met blote wortel kunt u planten van oktober tot eind april, planten met kluit van oktober tot eind mei en planten in container (potgekweekt) kunt u het gehele seizoen aanplanten. Wel dient u op volgende zaken te letten:

Planten met blote wortel
De wortels mogen nooit uitdrogen. U dient deze ten allen tijde te beschermen met folie(zeker bij transport) en direct te planten of in te kuilen. Dit inkuilen gebeurt door de volledige bundel in te graven in de grond zodat u deze op een later tijdstip kan planten.

Planten met kluit of draadkluit
De kluiten mogen niet uitdrogen en dienen eveneens beschermd te worden tegen slechte weersomstandigheden (afdekken of inkuilen). De gaaslap welke rondom de kluit zit, hoeft u niet te verwijderen. De wortels zullen er probleemloos door groeien en gaaslap en of draadkluit verteert in de grond.

Planten in container (potgekweekt of doorgekiemd)
Deze kunnen het gehele jaar door geplant worden zonder risico. Wel zal u in de zomerperiode, de eerste dagen na het planten overvloedig water moeten geven.

TIP: Na het planten 1 keer goed nat maken. Dit zorgt ervoor dat de grond mooi aansluit aan de wortels.

In potten
Een goede potgrond zal voor een betere groei zorgen, omdat er voldoende zuurstof in de pot blijft (minder structuurbederf) met als gevolg dat de wortels niet wegrotten. In potten is een goede afwatering onderaan de pot ook van groot belang. Bij twijfel kan u enkele extra gaten boren. Na het inpotten ruim voldoende water geven.

Watergeven
Zonder water is er geen leven. Dit geldt ook voor uw Buxusplanten. De juiste hoeveelheid water hangt af van verschillende factoren, zoals van de pot (aardewerk of kunststof), type potgrond, weersomstandigheden. Een plant in een aardewerkpot zal meer water nodig hebben, omdat er via de wand van de pot ook water verdampt.

Buxus en ander groenblijvende planten hebben ook in de winter regelmatig water nodig, omdat de verdamping blijft doorgaan via het groene blad.

Als basisregels kunt u het volgende aanhouden:
Zomerperiode: elke dag watergeven
Lente en herfst: 2x / week watergeven, behalve bij zware regen
Winterperiode: 1x / week, pot vochtig houden, niet te nat.

Tip: Een onderschaal onder de pot is gemakkelijk, omdat u zo wat waterreserve heeft. In de winter is het aan te raden de schaal te verwijderen.

Verpotten
In principe kan Buxus 3 jaar in dezelfde pot blijven staan bij gebruik van een hoogwaardige potgrond. Na 3 jaar of wanneer de groei achteruit gaat, moet u gaan verpotten. Dit kan door de plant in een grotere pot te zetten. Wel zou u de oude potkluit wat moeten losmaken, zodat er een goed contact met de nieuwe potgrond ontstaat.
Indien u de plant in dezelfde pot wilt houden, zal u wortelsnoei moeten toepassen. Dit kan door met een oude handzaag enkele inkepingen te maken in de kluit zodat u in de vrijgekomen holtes nieuwe potgrond kan toevoegen.
Na het verpotten weer voldoende water geven en nieuwe bemesting toevoegen (Osmocote).

Bemesting
Buxus is een plant die veel voeding nodig heeft om mooi groen te blijven. Bij te lage meststofdosering zal de plant onvoldoende groeien en krijgen de bladeren een vaalgele kleur en gele bladranden. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen bemesting in de vollegrond en bemesting in pot.

Bemesting volle grond:
Voor de particuliere tuinliefhebber bestaan er verschillende systemen:

• Bemesting met organische meststoffen:
Deze meststoffen zijn vervaardigd uit organische grondstoffen en zijn zachtwerkend (weinig verbrandingsgevaar). De gemiddelde werkingsduur bedraagt 6 tot 8 weken. Daarom zijn meerdere bemestingsbeurten per jaar nodig.
april: 10-15 kg/are (100m²)
half juni: 5-10kg/are
augustus: 5kg/are

• Bemesting met gecoate meststoffen:
Deze korrels zijn voorzien van een coating, zodat de voedingselementen langzaam vrijkomen. (geen verbrandingsgevaar). Deze meststof is milieuvriendelijk, omdat er weinig voedingsstoffen uitspoelen naar het grondwater. De werkingsduur bedraagt 5 à 6 maanden afhankelijk van de formule. Eén bemestingsbeurt per jaar zal in de meeste gevallen voldoen. Eventueel kan in augustus nog licht bij gemest worden.

maart/april: 7kg / are
eventueel augustus: 3 kg / are

TIP: In tuinen met veel hagen of grote bomen dient u de dosering te verhogen. Strooien kan bij droog weer, na een regenbui of het water geven is ideaal.

Bemesting in pot
Professionele kwekerijen gebruiken voor de teelt in pot hoofdzakelijk gecoate meststoffen, Osmocote. Door de speciale harscoating komen de voedingsstoffen geleidelijk vrij, zodat de planten het hele groeiseizoen kunnen beschikken over voldoende voeding. De groei zal dan ook gelijkmatig verlopen. Afhankelijk van de formule bedraagt de werkingsduur 6 maanden, zodat 1 bemestingsbeurt per jaar in de meeste gevallen volstaat. Doordat ook bij deze meststof praktisch geen uitspoeling optreedt, is ze milieuvriendelijk.

maart / april: 30 gram per 10 liter potinhoud (losse korrels) of 4 tabletten van 7.5gr / 10 liter potinhoud (tabletvorm)

Snoei
Buxus kan prima gesnoeid worden en heeft het vermogen om op oude takken opnieuw nieuwe scheuten te vormen. Om geschoren vormen en hagen mooi strak te houden zijn 2 snoeibeurten per jaar nodig. De eerste snoeibeurt rond half juni, na de eerste groeipiek. In september/oktober kan u de tweede maal snoeien, zodat de planten strak de winter ingaan. Snoeien kunt u het best doen bij bewolkt weer om bladverbranding te verminderen. Door het knippen worden een deel van de bladeren beschadigd en worden ze bruin. Deze beschadigde blaadjes vallen na enkele weken af en de plant loopt opnieuw uit met jonge, frisgroene scheuten.

Buxusvormen kunt u best met een gewone haagschaar snoeien. Kies wel voor een kwaliteitsschaar, zodat snoeien een plezierige bezigheid blijft. Het is ook van belang dat u de messen vlijmscherp houdt.

TIP: Indien u snoeit bij nat weer zal u geen last hebben van aanslag op de messen zodat het knippen beter gaat. Regelmatig de messen reinigen met een nat sponsje geeft hetzelfde resultaat en u blijft droog.

Hagen kunt u het best met een elektrische of motorhaagschaar snoeien. U kan hiermee mooi "scheren" en beter een rechte lijn aanhouden. Indien de messen scherp worden gehouden, valt de bladbeschadiging best mee. Met deze apparaten kunt u ook veel sneller werken dan met een handschaar.

De zogenaamde "buxusscharen" in de handel zijn enkel geschikt voor het licht bijknippen van vormen. U kan beter een degelijke haagschaar aanschaffen. Voor fijne vormen zijn deze ook verkrijgbaar in een klein model.

Drastische verjonging (door terugsnoeien) van een oude haag of geschoren vorm kunt u het best in de winter uitvoeren. De plant heeft zo de mogelijkheid om vroeg in het voorjaar nieuwe knoppen aan te maken en opnieuw uit te lopen. Het kan wel enige tijd duren voor de plant volledig hersteld is. Extra bemesting is zeker aan te bevelen.

 
  • Adres

   Twentseweg 67
   8154HJ Lemelerveld

   Volg ons